Ook al ooit eens voor gehad dat je een les moest geven en dat je spijt had dat je die ene interessante link die je ooit eens tegenkwam niet hebt opgeslagen? Dan is Delicious voor jou de oplossing!

Je kan alle interessante links die je ooit denkt te kunnen gebruiken in je les, allemaal opslaan bij Delicious. Je kan bij de sites die je dan opslaat een tag plaatsen. Dit zorgt ervoor dat het zoeken wat gemakkelijker verloopt. Je kan bijvoorbeeld alles dat te maken heeft met geschiedenis de tag geschiedenis geven. Het handige bij Delicious is dat je per link meerder tags kunt geven. Je kan bijvoorbeeld naast geschiedenis nog de tag Romeinen geven. 

Het enige wat je hoeft te doen om Delicious te gebruiken, is je registreren. Dit kan je doen via onderstaande  link:

Hier klikken om te bewerken.
 

Mind WHAT?

Mind 42 is een handige tool voor leerkrachten (maar ook voor anderen geïnteresseerden) die graag informatie gaan ordenen aan de hand van een mindmap. Je kan alle mindmaps dan bewaren in jouw account. 

Als je dan eens een les wilt geven over bijvoorbeeld de watercyclus, kan je terugzoeken in jouw mindmaps en deze eventueel gebruiken om je les te ondersteunen.

Je kan ook mindmaps delen met collega's of net de mindmaps van de collega's bekijken. Het is altijd handig om te kunnen vergelijken met andere mindmaps om indien nodig je eigen mindmap nog te verbeteren. 

Hieronder een heel eenvoudige mindmap over de seizoenen:

 
Pinterest kan je een beetje vergelijken met een duizendpoot. Je kan hier voor van alles terecht!
Het enige wat je hoeft te doen, is je in te loggen met je email-adres. Daarna kan je onmiddellijk aan de slag.

Er staan een aantal topics waaruit je kunt kiezen. Enkele van deze topics zijn bijvoorbeeld: humor, eten en drinken, feestdagen, beroemdheden, ... Er zijn een aantal heel interessante topics voor (toekomstige) leerkrachten, namelijk: onderwijs, kunst, natuur en wetenschap, geschiedenis en nog zo veel meer. Je kan hier allerlei leuke ideetjes opdoen voor in je eigen lessen. 

Als je een bijvoorbeeld een knutsel les wilt geven, maar je hebt even geen inspiratie, dan klik je het gewoon het topic 'doe het zelf en knutselen' aan, en dan laat je je gewoon inspireren. 

Deze knutselactiviteit vond ik persoonlijk heel leuk om bijvoorbeeld rond het thema herfst te werken.



Indien je bij de topics niet direct vindt wat je zoekt, kan je bij zoeken gewoon intypen wat je zoekt en zo vind je het hoogstwaarschijnlijk wel. Ik zocht bijvoorbeeld leuke ideeën voor lessen, ik typte bij de zoekbalk ' les idee ' en vond zo allerlei toffe ideetjes.

Pinterest heeft een zodanig groot aanbod, dat iedereen zeker iets vindt wat hem/haar interesseert. 
M
 
Bingel is een leuke site om als leerkracht in je klas te gebruiken. Je hebt echter wel een code nodig om gebruik te maken van deze site. Deze code krijg je gratis wanneer je school met een van de volgende methodes werkt:
- ik lees met hulp
- éventail j
unior en action, éventail junior bien sûr
- tijd voor taal spelling
- wegwijzers!
- ankers!
- rekensprong, nieuwe pluspunt


Op Bingel wordt de hele klas uitgedaagd om samen bijvoorbeeld het uitbarsten van een vulkaan tegen te gaan. Dit kunnen ze doen door samen zoveel mogelijk oefeningen tot een goed einde te brengen. De leerlingen zijn hierdoor gemotiveerd omdat ze een doel hebben. Doordat ze samen zoveel mogelijk oefeningen moeten maken, werken ze aan sociale vaardigheden.

Indien je nog een vraag hebt over Bingel, zal je hoogstwaarschijnlijk je antwoord vinden op onderstaande link!



 
In enkele scholen in Stockholm hebben ze een project gestart waarin ze de boeken op de basisschool zullen vervangen door tablet-pc's. Ik zie hier veel voordelen in maar ook enkele nadelen.

Wanneer ik rond 8 uur 's morgens een school passeer, zie ik vaak kinderen sleuren met een zware boekentas. De kinderen worden vaak verplicht om de schoolboeken mee naar huis te nemen om voor een toets te studeren, of een huistaak te maken. Deze te zware boekentassen kunnen leiden tot rugproblemen in de toekomst. Wanneer de leerlingen enkel een tablet moeten meedoen, zal het gewicht al heel wat minder zijn.

We moeten ook rekening houden met het evolueren van de media. De media staat niet stil. Ik vind dat wij dus ook niet mogen stilstaan. We moeten meegaan met de tijd en de leerlingen hier ook mee leren omgaan.

Je zou op het eerste zicht misschien denken dat de tablet een duur gegeven is, maar dit is bij nader inzicht niet zo. De leerlingen kopen elk jaar handboeken, oefenboeken, schrijfgerief, pennenzakken, cursusblokken,... Wanneer de leerlingen een tablet hebben hoeven ze al deze zaken niet meer te kopen, aangezien deze allemaal aanwezig zijn op de tablet.

Dan echter een grote bedenking, wat met het leren schrijven? Als de leerlingen steeds bezig zijn met de digitale taal, zou het gevaar kunnen bestaan dat ze zelf niet meer kunnen schrijven. De leerlingen zullen niet overal en altijd een tablet of pc ter beschikking hebben. Het is dus zeker belangrijk dat er nog voldoende aandacht wordt besteed aan de geschreven taal.
Je kan het een beetje vergelijken met dialecten. Ik vind dialecten ook een gegeven dat niet mag verdwijnen in de schaduw van het Algemeen Nederlands, net als de geschreven taal niet mag verdwijnen in de schaduw van de digitale taal.

Als je de tablet-pc's gaat gebruiken in de klas, zal je de leerlingen toch heel goed moeten leren om zorgzaam om te gaan met materiaal. Als een boek eens valt op de grond, zal het niet stuk zijn. Deze kans is echter groter bij de tablet-pc's. Maar als je de leerlingen hen hier goed op wijst, denk ik dat dat zeker moet lukken.

Ik ben dus voorstander van de tablet-pc's op voorwaarde dat er nog steeds voldoende aandacht wordt besteed aan de geschreven taal. Ik zou graag ook uw mening hier over weten.



 
Al ooit gehoord van een kamishibai? Als je hier nog nooit van hebt gehoord, lees dan zeker verder!

De kamishibai is een verteltechniek die ontstond in de twaalfde eeuw in boeddhistische tempels in Japan. De monniken gebruikten het om verhalen over te brengen naar een overwegend ongeletterd publiek. De verteltechniek bleef bestaan. De kamishibaivertellers reden rond met een fiets met achterop een klein houten theater. Hieronder een voorbeeld van de kamishibai:

Je kan de kamishibai voor heel veel dingen gebruiken in de klas. Je kan dit gebruiken om gewoon eens ontspannend een verhaal te vertellen, als korte inleiding voor een les, als hulpmiddel om iets in te studeren, om een lied aan te brengen,... Je kan er kortom alle kanten mee uit.

Omdat dit zo handig is om in je klas te hebben, moeten wij in het derde jaar van de opleiding leerkracht lager onderwijs zelf een kamishibai maken. Je kan verhalen kopen om in je kamishibai te steken, maar je kan zelf ook origineel zijn en er zelf een maken. 

Voor diegene die graag al aan de slag gaan om zelf een kamishibai te maken, zet ik hieronder een handige link waar alle benodigdheden opstaan en waar alles stap per stap uitgelegd staat:



Ik wens jullie alvast heel veel succes en plezier met de kamishibai!